Mam bardzo prosty sposób na wykorzystanie takiego ciasta. Szybko wyczarujecie z niego coś pysznego.
A co to będzie? Bajaderki!
Mogą
być formie cake popsów (lizaków), tradycyjnej bajaderki albo babeczek.
Przepis na wykonanie jest taki sam, tylko później inaczej je formujecie
i dekorujecie.
Gwarantuję Wam, że nie zostanie nawet okruszek starego ciasta i nikt się nie zorientuje, że nie było pieczone w dniu podania.
Znacie taki sposób? A może macie jeszcze inny? Kto lubi bajaderki łapka w górę.
Składniki:
- 400 g suchego ciasta (ciasto babkowe, czekoladowe, biszkopt)
- 120g mascarpone
- 80g masła orzechowego (może być też krem czekoladowy)
- dodatkowo dżem z czarnej porzeczki lub inny ulubiony
- świeże owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Mascarpone wymieszaj z masłem orzechowym i dodaj pokruszone ciasto. Dokładnie wymieszaj składniki, żeby się połączyły i powstała klejąca masa, którą da się formować w dłoniach.
🔹Jeśli
chcesz zrobić babeczki, przygotuj foremki na muffinki. Z masy nabieraj
ciasto (na jedną babeczkę łyżka ciasta) i wylepiaj nim dno foremek.
Pośrodku zrób niewielkie wgłębienie, do którego wyłóż po łyżeczce dżemu.
Na tym poukładaj owoce. Trzymaj w lodówce, wyjmij babeczki przed
podaniem.
🔹Jeśli chcesz przygotować tradycyjne bajaderki, z ciasta
formuj kule i oblewaj polewą czekoladową (dżem i owoce nie będą
potrzebne).
od małego kocham bajaderki!
OdpowiedzUsuńJa dokładnie tak samo :)
UsuńNigdy nie robiłam bajaderek w domu.
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie, są szybkie i pyszne :)
Usuń